2020. május 29.

Így randizz a koronavírus után

StartRandi 2020. május 29.
A koronavírus miatt bevezetett otthoni karantén, a bezárt szórakozóhelyek és a társadalmi távolságtartás szabályai drámai módon megváltoztatták a randizási szokásainkat és a szerelmi életünket is. A legtöbben társkeresőkön ismerkedtek és népszerű lett a videocsetes randevú. A korlátozások feloldásával azonban újra lehetőség nyílt szemtől szembe kerülni egymással – de vajon olyan lesz, mint régen?

Se puszi, se csók?

Ha eddig nem tudtuk volna, milyen fontos a higiénia, akkor a járványhelyzet megtanított rá minket, ám ezzel együtt egyfajta bizonytalanságot, bizalmatlanságot is táplált belénk. Többen mániákusan kerüljük a tömeget, tartjuk a védőtávolságot és nem szívesen érintkezünk senkivel, emellett ugye pontosan tudjuk, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed... Az imént felsoroltak nagyban gátolják a romantikus találkozót: egyrészt problémássá vált a megfelelő helyszín kiválasztása, másrészt elvész a dolog meghittsége, ráadásul az a legendás első csók is elég rizikós jelen helyzetben – hacsak nem szeretnénk azt tisztázni előtte, hogy ki, mikor fertőződött meg, mennyi ideig tartott, csináltatott-e mostanában tesztet, és a többi. Az illúziót szétszedi az a valóság, amibe a vírus taszított minket, ám lehetnek olyan bátrak, akik egy-két mámoros óráért kockázatot vállalnak.

Így randizz a koronavírus után - Továbbra is online?

Továbbra is online?

Jobb híján a randevúkat online kellett megoldani, például cseteléssel, hívással és videotelefonálással. Ez utóbbi kettőben egyébként semmi kivetnivalót nem lát David, egy 25 éves philadelphiai mérnök:

„Az embereknek feltétlenül javítaniuk kell beszélgetési képességeiken, a videocseten pedig sokkal többet beszélgetnek, mintha egy hangos szórakozóhelyen lennének. Az ilyen randik pedig nem utolsó sorban pénztárcabarátok is” – osztotta meg David a Time portállal.

Talán van némi igazság abban, amit mond, tegyük hozzá: tökéletesen illeszkedik a modern technológia és a koronavírus miatt kialakult modellbe. De nem mehetünk el amellett, amit Dacher Keltner, a kaliforniai Berkeley egyetem szociológusa állít:

„„Az érintés ugyanolyan fontos társadalmi feltétel, mint bármi más. Csökkenti a stresszt. Ez arra készteti az embereket, hogy bízzanak egymásban, emellett lehetővé teszi az együttműködést. Ha ránézünk az érintés hiányától szenvedő emberekre, akkor észrevesszük, hogy az elveszítik azt az érzést, mint mikor valaki megérinti a hátukat vagy azt, amikor egy közösség tagjaiként és kapcsolódnak másokhoz.”

A személyes és az online lehetőségek mellett és ellen is bőven szólnak érvek, de talán a legfontosabb a védelem, ami online megvalósul, másik oldalon azonban ott van a kémia, ami interneten keresztül nem feltétlenül jön át, pedig a kapcsolatok egyik fontos eleme. Hogy mennyit kívánunk kockáztatni, az csak rajtunk múlik és azon, hogy mennyire kedveljük a másikat.

Randi, de hol?

Ha tipikus randi helyszínekben gondolkozunk, akkor a korlátozások feloldásával sok kávézó, étterem és bár megnyílt. Persze mostanában mind dugig vannak, hiszen a hosszú heteken át lakásba zárt emberek minden lehetőséget megragadnak a „lemaradás bepótlására”. Ha attól nem is tartunk, hogy a randipartner tünetmentes fertőzött, ki tudja, hogy a többi vendégnek milyen nyűgje van… Bár az előírás szerint legalább 2 méteres távolság kell az asztalok között, azért érdemes átgondolni, mennyi veszéllyel járhat egy ilyen találkozó emberekkel teli helyen.

A filmek és a kultúra rajongóinak közkedvelt célpontja a mozi, színház, múzeum és a koncertek, ám ezekre sajnos még nincs lehetőség. De akkor mi maradt? Nem sok: kültér vagy otthon…

Így randizz a koronavírus után - Változó randiszokások

Változó randiszokások

Talán sokan nem vinnék egy első, második harmadik randira a kiszemeltjüket az alábbi helyszínekre, a rizikófaktorokra és a megváltozott helyzetre való tekintettel mégis érdemes megfontolni a lehetőségeket. Például országszerte megnyitottak az állatkertek, fürdők, kalandparkok és bobpályák, így aki egy kis izgalomra vágyik, bőven válogathat. Nemrég megnyitotta kapuit a budapesti Füvészkert és a Japánkert is, amik kevésbé kalandos, inkább romantikus helyszínek lehetnek – egyébként az ország több pontján, például Szegeden, Nyíregyházán és Pécsett is megnyitottak a botanikus kertek, amik nyugodt, csendes, mégis érdekes célpontok lehetnek. Ezeken a helyeken könnyebb betartani a védőtávolságot, akárcsak egy túra – akár biciklivel, motorral, kvaddal – vagy kinti piknik közben.

Jó célpont: a Balaton környéke – például Tihany –, de akár a Dunakanyar, Mecsek, Pilis, Bükk, Gyilkos-tó. Nagyszerű túraútvonalakat lehet találni szerte az országban.

Akik még ennyire sem szeretnének kimozdulni, de azért jó lenne személyesen találkozni, rájuk számtalan program vár otthon is. Akár közösen főzhetnek, vagy egyikük megfőz, esetleg ételt rendelhetnek, és otthon, nyugodt és biztonságosabb körülmények között imitálhatják az étterem-hangulatot, ez igaz a bárra is.

Igaz, elcsépelt, mégis most nyer értelmet az otthoni film- és sorozatnézés, mint potenciális randi program, ugyanakkor egy vicces, kedves lehetőség a társasozás, kártyázás, amivel garantált a jó hangulat – ehhez persze érdemes beszerezni jó játékokat is. A művészet kedvelőiről sem feledkeztünk meg, akik a négy fal között is élvezhetik a remekműveket virtuális tárlatvezetés formájában. Azért a rendszeres kézmosásról a fertőtlenítésről továbbra se feledkezzünk meg!