2020. június 04.

Ezekkel a trükkökkel biztos a siker az első randin

StartRandi 2020. június 04.
A párkeresés sosem áll le, koronavírus ide vagy oda. A járványhelyzet miatt azonban még nagyobb teret nyertek a társkereső alkalmazások és oldalak. Míg az elmúlt hetekben sokan videocsetes randikon vettek részt – hiszen nem nagyon volt más választásuk –, a korlátozások feloldásával lehetőség adódik a személyes találkozóra. Lényegében mindegy, hogy interneten vagy élőben randevúzunk, mivel mindkét esetben az első benyomás a legfontosabb. De hogyan lehet sikeres az első alkalom?

Igaz, mindnyájan mások vagyunk, mégis van egy-két „alapszabály”, amit megszívlelve jól teljesíthetünk az első randin. Ezek nem megugorhatatlan akadályok, vegyük inkább pár jó tanácsnak, amivel nemcsak egy kellemes élményt szerezhetünk, hanem magunkat is fejleszthetjük.

Első randi tippek

Hol és mit?

Nem titok: a választott randihelyszín és program nagyban meghatározza az egész találkozó alaphangulatát. Ha még nem tudjátok, milyen típusú tevékenységet csinálnátok együtt – értsd például filmezés, kirándulás vagy hasonlók –, akkor érdemes egy semleges helyszínt választani, ahol egyedül arra kell összpontosítanotok, hogy jobban megismerjétek egymást. Nem véletlenül népszerű a kávézó, mint randicélpont. A másik örökzöld az étterem, azonban meg kell jegyezni: ennek nagyobb anyagi vonzata van, amit nem feltétlenül engedhet meg magának mindenki. Kezdetben megfelel egy csésze kávé, itt sok minden kiderül, ám ha van esély a folytatásra, akkor a következő találkozó egy vacsora keretei között is megvalósulhat.

Jó ötlet egy nyugodt helyet keresni, ahol a forgatag nem nyomja el a beszélgetéseteket és megteremtődhet egy kicsit bensőségesebb légkör.

Abban az esetben, ha még mindig tartotok a vírustól és inkább videohívásban bonyolítanátok le a találkozót, akkor jó, ha odafigyelsz a háttérre. Az emberről sokat elárul a környezete: rendkívül kiábrándító tud lenni, ha a személy rendben van, de az otthona kész káosz.

Készülj rá!

Nők esetében egy szolid smink, gondozott haj és csinos ruha alap, de a férfiak is általában kitesznek magukért. Próbáld meg az öltözékedet a programhoz igazítani és ne feledkezz meg a saját kényelmedről sem!

Az ápolt külső mellett azonban a belsővel is törődni kell. Pszichológusok szerint a randi előtt érdemes felturbózni az önértékelésedet (például azzal, hogy szép szavakkal illeted magad), ugyanis ez a kisugárzásodat pozitív irányba tereli. A sok negatív élményt el kell hessegetni, hiszen ezek csak szorongást okoznak, amik rányomják a bélyeget az első találkozó hangulatára. Ezekből azonban tanulni lehet: ha felteszed magadnak a kérdést, hogy ott mi nem működött, abból bőven tudsz tanulni. De légy őszinte magaddal!

A mosolygás nagyszerű módja annak, hogy pozitív első benyomást kelts. Te is jobban érzed magad, így a kisugárzásod is ragyogó lesz!

Első randi tippek

Lehengerlő beszélgetés

Vannak olyanok, akik kicsit nehezebben nyílnak meg – lehet, éppen te is ezt a tábort szaporítod –, és azt is vegyük számításba, hogy sokan az interneten teljesen máshogy viselkednek, mint élőben. Éppen ebből kifolyólag hasznos fejben összetenni egy-két témát, amiről beszélgetni szeretnél. Ha nagyon nincs ötleted, vess egy pillantást Dan McAdams pszichológus professzor 36 kérdést tartalmazó listájára, amit az alapján állított össze, hogy mire van szükség valakinek a valódi megismeréséhez. A lista tartalmazza többek közt ezeket a kérdéseket: tekintettel arra, hogy bárkit választhatsz a világon, ki lenne a vacsoravendéged, mi a legszebb emléked, milyen számodra a tökéletes nap és a többi. A beszélgetés kulcsa a kölcsönösség és az érdeklődés, ez azonban mindkettőtökön múlik.

Elcsépelt, de bónusz tipp: add magad, hiszen előbb vagy utóbb, de úgyis kiderül, milyen vagy valójában. Semmi értelme játszmázni és színészkedni.

Olvasd a testbeszédet

A nonverbális kommunikációval tudat alatt is üzensz a partnerednek, ahogy ő is neked. A holland Behavioral Science Institute tanulmánya szerint minél jobban vonzódnak az emberek egymáshoz, annál inkább utánozzák egymás viselkedését. Emellett azt is kimutatták, hogy a lábak abba az irányba mutatnak, ahova menni akar az illető. Ha feléd mutat, jó jel, ha a kijárat felé, akkor talán jegelni kéne a témát – írja a Science of People. Ugyancsak megállapították, ha a partnered feléd hajol, egyértelmű jel, hogy vonzod őt és szeretne közelebb kerülni hozzád. Ezekkel a kis apróságokkal te is jelezhetsz.

+1 extra tipp: igen, a modern technológia átszövi az életünket, de legalább a randi idejére tegyük el a telefont!